4

 • A világ meséi a békéscsabai Ádámok és Évák ünnepén

  Békéscsaba – A világ meséit vitték színre Békés megyei középiskolások és általános iskolások, köztük evangélikus iskoláink diákjai, az Ádámok és Évák ünnepén, 2018. április 23-án a Békéscsabai Jókai Színház nagyszínpadán.

  Bővebben

 • Határtalanul! – Bethlen és Arany nyomában

  Soltvadkert – A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. évfolyamos diákjai közül negyvenen vettek részt 2018. április 9–13. között tanulmányi kiránduláson Erdélyben, az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által közzétett Határtalanul! program keretében. Pályázatunk címe: Bethlen és Arany nyomában.

  Bővebben

 • Megrendezték a 25. Az Úr érkezése szavalóversenyt

  Nyíregyháza – Idén több újdonságot is hozott a már negyedszázados Az Úr érkezése szavalóverseny. A formai keretek megtartásával, de új tematikával és magyartanári ankéttal kiegészülve várták a vendégeket a nyírségi homokon épült öreg alma materben. Az idei verseny szervezésének hátterét az Evangélikus Pedagógiai Intézet segítette.

  Bővebben

 • Gálaműsort tartottak a miskolci oktatási intézményben

  Miskolc – A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium 2018. április 13-án tartotta ünnepi gálaműsorát. A nagy napon egy olyan intézménynek a gálájára készültünk, mely már önmagában megkövetel valami nem szokványosat, melyben benne van a kezdet és a mai emelkedett pillanatok is, hiszen nem kisebb esemény felidézői, ünneplő részesei lehettünk személyesen is ebben a tanévben, mint a reformáció 500. évfordulója.

  Bővebben

 • A szlovák kultúrával ismerkedtek a tótkomlósi ovisok

  Tótkomlós – Szlovák néphagyományőrző délelőttöt tartottak a Tótkomlósi Evangélikus Mesterségek Házában 2018. április 19-én. A népviselet és öltözködési szokások bemutatása mellett a gyermekek megismerkedtek a tarhonyakészítés módjával (tarhoňa), megkóstolták az ízletes vaníliasodós tésztát (zvarkové halušky) és szlovák motívumokkal díszítették a ruhaformát (kožuch). Közben közösen énekeltek, mondókáztak. Tartalmas, örömteli délelőttöt töltöttek el együtt, így a helyi óvodások gyakorolták a szlovák nyelvet, és bővültek ismereteik a tótkomlósi szlovák kultúráról.

  Bővebben

 • Feszty-kórkép – Szexy-körkép

  Budapest – Hatodszorra kiemelt érdeklődést kiváltó témára invitáltak Budapesten a Szólj be a papnak beszélgetéssorozat szervezői. Az egyház és a szex kérdésköréről telt ház előtt vallott két katolikus, egy evangélikus és egy baptista lelkipásztor április 16-án a Zappa Caféban. Gombkötő Beáta, a budapesti Evangélikus Egyetemi Gyülekezet lelkésze egyedüli nőként ült a két katolikus pap, Fábry Kornél és Michels Antal, valamint az előző alkalmakról már ismert Boros Dávid baptista lelkész mellett. A beszélgetést Martí Zoltán, a 777 blog főszerkesztője moderálta.

  Bővebben

 • „Ti vagytok erre a tanúk” – Passiójáték Pilisen

  Pilis – 2018. március 30-án egy hosszabb időszak zárult le a pilisi evangélikus gyülekezet életében a nagypénteki passiójáték előadásával. Egy olyan folyamat részesei lehettünk a tanúságtételben való részvétellel vagy annak megtekintésével, amelyre bárki őszintén mondhatja, hogy áldott volt, még ha ezt nem is minden pillanatban vehettük észre.

  Bővebben

 • 600 diák torkából zengett szívvel-lélekkel az ének

  Budapest – „A zene kitűnő nevelő, mely az embereket békésebbé, szelídebbé, erkölcsösebbé és okosabbá teszi. Aki ért ehhez a művészethez, rendszerint jóra hajló ember” – Luther Márton.

  Bővebben

 • A mélységből kiáltott Hozzá, meghallgattatott – Országos szavalóverseny első helyezettje Bondor Boglárka

  Szarvas – Budapest – A Mária Rádió szervezésében április 14-én a budapesti Szent Margit Gimnázium patinás épületében tartották a Sanctus Stephanus versmondó verseny országos döntőjét. Iskolánkat Kiss Ágnes az első, Bondor Boglárka a második korcsoportban képviselte. Minden résztvevő két verssel állt színpadra, első körben a kötelező Szent Istvánról szóló versével, második körben pedig egy szabadon választott művel.

  Bővebben

 • Móka és kacagás Határtalanul!

  Nyíregyháza – A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjai hatodik éve vesznek részt a Határtalanul! programban, egy-egy tanévben akár három győztes pályázattal is. Mint minden évben, a 2017/2018-as tanévben is két úti célja volt a kirándulásoknak, a nagybányai Nicolae Iorga Általános Iskola magyar tagozata a 7. évfolyamnak és a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium a 10. és 11. évfolyamnak.

  Bővebben

 • Gohér Mihály megnyerte a diákolimpiát

  Kecskemét – Kiskőrös – A kecskeméti kerékpárosok nem unatkoztak ezen a hétvégén, olyan sok rendezvény várta őket. Teljes üzemmódban voltak a hétvégén a Piroska Szörp Kecskeméti ES bringásai, akik szombaton a diákolimpián, vasárnap pedig a Balla Viktor-emlékversenyen álltak a rajtvonalhoz, a többiek pedig a BringAutin taposták a pedált. A Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákja lett az első a diákolimpián.

  Bővebben

 • József Attila versmondó verseny volt Békéscsabán – Szeberényis diákok lettek az elsők

  Békéscsaba – A Csabai Kulturális Játékok keretében a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában rendezték meg a József Attila versmondó versenyt Békéscsabán. A gyerekek verses mesékkel, klasszikus és kortárs versekkel készültek.

  Bővebben

 • Több ezer fiatal hallotta a Szélrózsa hírét – Lezárult a roadshow

  Budapest – Nyíregyháza – A hét elején Nyíregyházán zárult a közel három hónapot átölelő, minden evangélikus középiskolát érintő Szélrózsa-roadshow! A Szélrózsa találkozó szervezői a bemutató alkalmakon felhívták a fiatalok figyelmét a kulturált, Istennel megélt ifjúsági találkozó lehetőségére.

  Bővebben

 • Biciklivel a Szélrózsára? Miért ne?

  Budapest – A hónap végén elkezdődik a regisztráció a 12. Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozóra, de addig is a szervezők már most szeretnének pár lehetőséget felajánlani mindazoknak, akik kerékpárral szeretnék átélni a fesztivált. Az alábbiakban a szervezők ezzel kapcsolatos levelét olvashatják.

  Bővebben

 • Nagy sikerrel zárult a XXVII. Országos Evangélikus Gyülekezeti Hittanverseny

  Budapest – Közel háromszázötven résztvevővel valódi ünneppé vált az országos evangélikus hittanverseny, ahol kiváló bibliaismereti felkészültségről adtak számot a döntőbe jutott csapatok.

  Bővebben

 • Mi fér be egy vágó és egy restaurátor közé?

  Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban rendezett humán héten többek között olyan elkötelezett szakemberek mutatkoztak be a diákok előtt, akik az iskolából indulva sikeres pályát futottak be.

  Bővebben

 • Hív az egyház – várnak az emberek

  Budapest – Pályaválasztás előtt álló fiatalok számára jó pásztor vasárnapjára készített az Evangélikus Hittudományi Egyetem egy kiadványt, amelyben az intézmény és egyház vezetői, lelkészek vallanak szolgálatukról. Az alábbiakban ezt a kiadványt tesszük közkinccsé.

  Bővebben

 • Kiosztották a 2018-as sárvári írótábor díjait

  Sárvár – A 41. Kárpát-medencei középiskolás irodalmi pályázatot és tábort az Írók Alapítványa, az Írók Szakszervezete, a sárvári Tinódi-gimnázium és Sárvár önkormányzata rendezésében 2018. április 3. és 6. között rendezték meg Sárvárott. Íme az idei díjazottak névsora, köztük evangélikus diákok is!

  Bővebben

 • Családos programok is lesznek a Szélrózsán

  Bük – Évek óta érezhető, hogy a Szélrózsán növekszik a családos résztvevők létszáma. Többféle formai próbálkozás után mostanra jutottunk el oda, hogy a 14 év alatti gyermekek számára is külön sátrakat, kuckókat alakítunk ki, melyben különböző életkorúaknak megfelelő programok várják az érdeklődő családokat. Simon Réka büki lelkésznő a gyermekprogramokért felelős presbiter.

  Bővebben

 • Megtartották az országos evangélikus hittanverseny iskolai döntőjét

  Budapest – Közel százötven résztvevővel rendezték meg az iskolai csapatoknak meghirdetett 27. Országos Evangélikus Hittanverseny döntője a Magyarországi Evangélikus Egyház országos irodájában.

  Bővebben

 • Passiót adtak elő roma szakkollégisták

  Nyíregyháza – Húsvétra készülve idén is színre vittük Jézus szenvedéstörténetét, a passiót. Nagyjából egyhónapos próbafolyamatot követően a nagyhéten, március 28-án három helyszínen mutattuk be az előadást. A biharkeresztesi közösségi házban általános iskolás gyerekek, a toldi művelődési házban pedig felnőttek ültek a nézőtéren. Hogy elvihettük hozzájuk „az üzenetet”, azt az Igazgyöngy Alapítványnak köszönhetjük. A napot Debrecenben, az evangélikus gyülekezetben zártuk, ez is misszió volt, csak másképp…

  Bővebben

 • Átadták a keresztény könnyűzenei Szikra-díjakat

  Budapest – Mások mellett Durkó Helénának, Ferencz Péternek és a Pünkösdi Zenei Missziónak ítélték oda idén a Szikra-díjat, Pajor Tamás pedig életműdíjban részesült. A keresztény könnyűzenei elismeréseket március 29-én, nagycsütörtökön gála keretében adták át.

  Bővebben

 • Feltámadás

  Szarvas – Ha itt a tavasz, akkor itt egy újabb színdarab a Szivárvány színjátszó csoporttól. Hiszen ilyenkorra minden évben elkészül egy újabb színdarab. Immáron 10. alkalommal. A legújabb zenés darab címe: Feltámadás, mely a világtörténelem legfontosabb eseményét sajátos szemszögből dolgozza fel.

  Bővebben

 • A legjobbak mérték össze tudásukat a szellemi zsendülésen

  Bonyhád – Négy tanulmányi verseny döntőjének adott helyet a közelmúltban a Petőfi Sándor evangélikus gimnázium kétnapos Bonyhádi szellemi zsendülés programsorozata. A megmérettetésre az országhatárokon túlról is érkeztek fiatalok.

  Bővebben

 • Munkatársi hétvégét tartott a szélrózsás csapat

  Bük – A 12. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozó második munkatársi hétvégéjét 2018. március 23–24-én tartották Bükön. Az alkalom célja az volt, hogy az ország számtalan evangélikus gyülekezetéből érkező szervezők valódi csapattá kovácsolódjanak, és bemutassák az elmúlt hónapokban a találkozóért végzett munkájukat. Ennek összefogását Pongrácz Máté, a Szélrózsa vezető lelkésze és Szeli Noémi koordinátor tartotta kézben.

  Bővebben

 • Angol nyelvű olvasási versenyt rendeztek Pápán

  Pápa – Több mint hetven diák részvételével rendeztek angol nyelvű olvasási versenyt a pápai Tarczy Lajos Általános Iskolában Reading in English is fun!, vagyis Angolul olvasni jó móka! címmel.

  Bővebben

 • Matematikatanárok találkozója volt Nyíregyházán a Kossuth-gimnáziumban

  Nyíregyháza – „Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés. Én csak elkezdhetem.” (Krúdy Gyula) – Az előbbi idézet a házigazda Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium egyik neves diákjától származik. Bár Krúdy minden bizonnyal más kontextusban értette az előbbi műrészletet, mégis: a „tudományok királynőjével” való szorosabb ismeretséghez is ketten kellünk: tanár és diák.

  Bővebben

 • Ifik és fiatalok találkozója – Aszód

  Aszód – Május 11–12-én ifik és fiatalok találkozója lesz Aszódon. Az alábbiakban olvasható a részletes program.

  Bővebben

 • Dies academicust tartanak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen az imádságról

  Budapest – Dies academicust tartanak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen (1141 Budapest, Rózsavölgyi köz 3.) 2018. április 18-án, szerdán. A téma az imádság lesz. A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várnak. Részletes programot a mellékletben olvashatnak.

  Bővebben

 • Új közösségi térrel gazdagodott a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola

  Sopron – Hivatalosan is átadásra került a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola új aulája, amely közel 300 millió forint önerőből épült meg, és amelynek a megvalósításához az evangélikus egyház 50 millió forinttal járult hozzá. Igaz, az új közösségi teret a március 15-ei ünnepségen már használta az iskola közössége, a hivatalos avatóra és az ünnepi istentiszteletre most került sor.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 4 csatornájára