2

 • Partnerei akarunk lenni a társadalomnak

  Miközben Krisztus nevében szolgálunk, partnerei akarunk lenni a magyar társadalomnak abban, hogy a közösség jobb minőségű életet tudjon biztosítani a fogyatékos, idős, rászoruló embereknek. Így összegezte az evangélikus diakónia talán legfontosabb célját Gregersen-Labossa György. A Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnökét, szombathelyi lelkészt annak apropóján kérdeztük, hogy idén év elején újabb ápolási intézmények működtetését vette át az államtól az evangélikus egyház.

  Bővebben

 • Csak a radikális iszlám hordoz veszélyeket

  Budapest – Többek között a bajor, a szász, az észak-elbai, a Rajna-vidéki, a württembergi és a hessen-nassaui tartományi egyházak evangélikus és református felekezetekhez tartozó képviselői érkeztek hazánkba, hogy tájékozódjanak a menekülthelyzetről és segítő kezet nyújtsanak a magyar egyházaknak. A bajorországi evangélikus diakónia munkatársát, Fritz Blanzot, a közel 40 fős német csoport egyik vezetőjét szólaltattuk meg eddig szerzett benyomásairól és magáról a projektről, amelynek keretében hazánkba látogattak.

  Bővebben

 • Bíznunk kell az emberekben!

  Budapest – Johannes Flothow, a Württembergi Diakónia nemzetközi diakóniai kapcsolatokért felelős referense a Magyarországi Evangélikus Egyház vendégeként a magyarországi menekülthelyzetet járta körbe mintegy 40 diakóniában dolgozó német szakemberrel együtt. A találkozó második napján tapasztalatairól, benyomásairól és hazájában végzett menekültügyi munkáról kérdeztük.

  Bővebben

 • Fabiny Tamás vezette a tárlatot az evangélikus múzeumban

  Budapest – 2018. április 18-án Fabiny Tamás püspök tartott tárlatvezetést az Evangélikus Országos Múzeumban, a Deák téren.

  Bővebben

 • Az Úristen tenyerén

  Budapest – Milyen volt átvészelni Budapesten az ostromot 1944-ben? Hogyan éltek a teológusok 1948 után a teológián? Hogyan lehetett szolgálni az ötvenes évek evangélikus egyházában? Milyen változásokat hozott a rendszerváltás? – Madocsai Miklós nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk életéről, szolgálatáról.

  Bővebben

 • A lelkészi életpályamodellről beszélgettek

  Budapest – A Luther Kiadó által szervezett Könyvesbolti esték 2018. április 18-án tartott alkalmán Fókuszban a lelkészek címmel a lelkészi életpályamodellről (LÉM) beszélgetett Boda Zsuzsa Kendeh K. Péter lelkésszel.

  Bővebben

 • Embereket szeretnék Krisztushoz szeretni – Kondor Péter volt a Püspökkenyér vendége

  Budapest – A kőbányai gyülekezet Püspökkenyér című rendezvényén Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület megválasztott püspöke beszélt életéről, hivatásáról és világnézetéről.

  Bővebben

 • A hálás élet művészete – Beszélgetés Béres Tamással

  Hogyan tekintünk a teremtett világra és abban a saját helyünkre? Van-e a kereszténységnek feladata egy a természetért és a másik emberért felelős globális etika kialakításában? Hálásak vagyunk-e azért, hogy már életünk kezdetétől megajándékozottak vagyunk? A fenti kérdésekről Béres Tamással, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológia Tanszékének tanszékvezetőjével A hálás élet művészete című könyve alapján beszélgettünk.

  Bővebben

 • Megmozgatni a lelkeket és a lábakat

  A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó büki nagyszínpadán július 26-án a Blahalouisianát hallhatjuk. A zenekar énekesét, Schoblocher Barbarát és a basszusgitáros Jancsó Gábort kérdeztük a zenészek felelősségéről, az ikonná válásról és a háromszavas albumcímek hátteréről.

  Bővebben

 • Mi újság a határon? – Magyar–osztrák konfirmandusnapot tartottak Harkán

  Harka – 2018. április 14-én második alkalommal rendezték meg a határ menti gyülekezetek konfirmandusainak találkozóját. A konfirmandusnapról és a magyar–osztrák határhoz közel zajló egyházi eseményekről Plöchl IIdikó határ menti gyülekezetpedagógust kérdeztük.

  Bővebben

 • Miért vagyunk mi evangélikusok?

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Gyóni Martin a domonyi gyülekezetben nevelkedett, érettségi után rögtön a teológiára jelentkezett. Önkéntességről, a történelem szeretetéről és a 21. század egyházáról beszélgettünk a negyedéves teológus-lelkész szakos hallgatóval.

  Bővebben

 • Lelkész a rácsok mögött – Beszélgetés Erdélyi Csabával

  Budapest – Mit jelent a börtönben istentiszteletet tartani? Mi egy börtönlelkész feladata? Mennyire nyitottak a fogvatartottak az evangéliumra? Erdélyi Csabával, a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének elnökével beszélgettünk.

  Bővebben

 • Isten szőlőskertje – Látogatóban Halász János borospincéjében

  Tisztaság, rend mindenütt, látszik a gazda precizitása, ugyanakkor otthonos, vendégszerető hely Halász János szekszárdi présháza. A katonából lett borász, a gyermekkora óta istenfélő ember hitről, családról, szőlőről mesél. Szót ejt a nemes nedű méltó megbecsüléséről és arról is, hogy a szőlészethez-borászathoz Istentől kapta a talentumot.

  Bővebben

 • Hazaseb és hazaszeretet – Hogyan teremt békét magában az, aki nincs otthon?

  A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerzett újságíró-diplomával és a hazai médiapiacon gyűjtött néhány évnyi tapasztalattal 2008-ban kiment New Yorkba szerencsét próbálni. A Columbia és a New York Egyetemen tanult újságírást, majd munkát kapott a Reuters hírügynökségnél. Az amerikai álom összejött, csakhogy az nem az ő álma volt. Az elérhetetlennek tűnő, a maga módján mégis kegyetlen várossal folytatott küzdelméről, az oda- és visszavezető utakról írta 2017 novemberében megjelent első könyvét Mások álma címmel. New Yorkról, lelkészgyereksorsról, zsidóságról és evangélikusságról, útkeresésről és kihívásokról, saját álmairól is beszélgettünk Donáth Mirjammal.

  Bővebben

 • Isten áldása a tehetség – Világbajnok a ceglédi gyülekezetben

  Majorosi-Lázár Anita ügyvédből lett profi sportoló. Legutóbb a kettlebellsport magyar bajnoki címét nyerte el, negyedik helyezést ért el a szöuli világbajnokságon, korábban pedig amatőr kategóriában lett világbajnok. A világbajnokságokon és a gyülekezetben is otthon érzi magát. Sportágáról, a hit és a sport viszonyáról, nem utolsósorban pedig gyülekezeti elköteleződéséről is kérdeztük.

  Bővebben

 • Legyen az egyház közösségi és emberi!

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Vincze Délia ötödéves, teológuslelkész szakos hallgatót az iskolalelkész szerepéről és a Közel zenekarról is kérdeztük.

  Bővebben

 • Ne maradjon le a lélek a civilizációs versenyben

  Budapest – Az okozza az európai kereszténység hanyatlását, hogy feladjuk alapvető értékeinket – jelentette ki az Evangélikus.hu-nak Soltész Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint az egyházak és általában az egyházban élők közös felelőssége, hogy a működésükkel és egyéni életük példájával mennyiben járulnak hozzá zsidó-keresztény alapokra épülő kultúránk megmaradásához.

  Bővebben

 • Püspökkenyér – ezúttal a szemnek és a léleknek

  Lassan benépesül a stúdió előtti társalgó a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) épületében, a budapesti Kunigunda útján. A Püspökkenyér című műsor felvételét mindig rövid megbeszélés és közös imádság előzi meg, amikor a résztvevők Isten segítségét kérik a munkájukhoz.

  Bővebben

 • „Micsoda művészet! Bárcsak tisztában lenne ezzel a világ!”

  Budapest – Kamp Salamon Bach János-passióját vezényli nemsokára a MÁV Szimfonikus Zenekarnál. Sokak számára ismert mű ez, de talán a keletkezésének hátteréről és a felépítéséről érdemes lenne pár szót szólni!

  Bővebben

 • Ágfalvi „aranyketrec”

  Január 1-jével egyházunk lett a működtetője több, korábban állami fenntartású szociális intézménynek. Ezek egyike a pszichiátriai betegek ágfalvi otthona. Mind az egyház, mind az intézmény nagy reményeket fűz a „frigyhez”. A tervekről és az otthon életéről beszélgettünk Gregersen-Labossa György lelkésszel, egyházunk diakóniai bizottságának elnökével, az ágfalvi intézet anyaintézményének, a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központnak az igazgatójával és Belényessy Évával, a diakóniai központ ágfalvi telephelyének vezetőjével.

  Bővebben

 • Híd, ami összeköt – Interjú Raphael Quandttal

  Budapest – A Bajorországi Evangélikus Egyház két jeles képviselője járt hazánkban 2018. március 19. és 23. között: Dorothea Droste egyházi projektfelelős és Raphael Quandt lelkipásztor, a Közép- és Kelet-Európa régió január 1-jével kinevezett ökumenikus referense. Vele ültünk le az Evangélikus Országos Múzeumban a korábbi feladatairól és jövőbeli terveiről beszélgetni.

  Bővebben

 • Előttem az utódom – Gáncs Péter és Kondor Péter beszélgetése

  Budapest – A Luther Kiadó 2018. március 20-án tartotta a Könyvesbolti esték következő alkalmát. Előttem az utódom címmel Gáncs Péter leköszönő püspök beszélgetett Kondor Péterrel, a Déli Evangélikus Egyházkerület megválasztott, új püspökével.

  Bővebben

 • Mózes és a karibi tánczene

  A Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó büki nagyszínpadán hallhatjuk július 27-én Magyarország egyik legkedveltebb zenekarát. A Pannonia Allstars Ska Orchestra énekesét, Tóth Kristóf KRSa-t a skazene eredetéről, a magyar pluszról, a Biblical című kislemezükről és a tudatos társadalmi felelősségvállalásról is kérdeztük.

  Bővebben

 • Szilárd alapokra építhettek

  A januári tavaszban rügyet bontottak a fák a budai, XII. kerületi Kék Golyó utcában, így a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség kertjében is. Gyülekezetlátogató riportsorozatunkhoz ezúttal a főváros talán legszebb kerületében választottunk helyszínt. Keczkó Pál igazgató lelkész és felesége, Keczkó Szilvia parókus lelkész vár, napsütésben járhatjuk körbe a különlegesen szép és modern, Benczúr László Ybl-díjas építészmérnök, az Északi Egyházkerület korábbi – ma már tiszteletbeli – felügyelője tervezte épületegyüttest. Tavaly év végén volt a tizedik évfordulója, hogy Pált beiktatták itteni szolgálatába, Szilviát pedig – aki három gyermekük születése, nevelése miatt „maradt le” csupán – öt éve, 2013 februárjában. Amúgy pedig ő Budahegyvidék első női parókus lelkésze.

  Bővebben

 • Jelen vagy múlt idő? – 1848 kultusza

  Budapest – A nemzeti ünnep 170. évfordulójának előestéjén a forradalmi eseményekről és nemzetközi összefüggéseikről, a márciusi ifjakról és utóéletükről, 1848 kultuszáról beszélgettek az Asztali beszélgetések résztvevői, Kalla Zsuzsa irodalomtörténész, Csorba László és Hermann Róbert történészek.

  Bővebben

 • Közös ügyeink?

  Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum együttműködésében Gyarmathy Éva pszichológus, a magyarországi Diszlexia Központ megalapítója, Kulcsár Gábor tanár, a Waldorf Pedagógiai Intézet vezetője és Szipőcs Krisztina művészettörténész, a kiállítás kurátora beszélgetett oktatásról, együttműködésről és a 21. századi közösségekről a Ludwig Múzeumban.

  Bővebben

 • Bátran forduljunk az egyházhoz!

  Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Somogyvári Flóra negyedéves teológushallgató a pályaválasztásáról, a zene erejéről és a lelkészi felelősségről is beszél.

  Bővebben

 • Túrmezei-énekek digitalizálva

  Evangélikus énekeskönyvünk értékes kincsei Túrmezei Erzsébet diakonissza költőnő énekversei és énekfordításai. Nem „csupán” mi, hanem katolikus, református, baptista és metodista testvéreink is nagy szeretettel énekelik a Túrmezei-alkotásokat. Most, születésének százhatodik évfordulóján azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy hagyatékának feldolgozása során célegyenesbe jutott a korábban nem ismert vagy énekeskönyvünkben nem teljes egészében közölt énekszövegeinek digitalizálása.

  Bővebben

 • A legnagyobb örökség – Németh Csilla története

  Budapest – Németh Csilla nagyon sokat tanult családja múltjából. Késői gyermekként sokat betegeskedett, és a legnagyobb ajándék számára az iskola nélküli, otthon töltött napokon a különleges irodalomórák voltak, amelyeket édesapja, Németh László Kossuth-díjas író tartott neki. Filmünkben Németh Csilla visszaemlékezett édesapja istenkeresésére, arra, hogyan találta meg halála előtt az író mégis a személyes Istent. Szólt arról is, hogy ő maga hogyan ismerte fel, hogy Jézus Krisztus az élő Isten fia. Élettörténetét és visszaemlékezését adjuk most közre.

  Bővebben

 • Aki megeleveníti a bábokat

  A bábozás öröméről, a bábkészítés különleges világáról ha valaki többet szeretne megtudni, érdemes felkeresnie Krista Anitát, aki olyan szenvedéllyel tud a bábozás fortélyairól beszélni, hogy az érdeklődő egyből kedvet kap ahhoz, hogy e különleges műfajjal jobban megismerkedjen. A bábművész és -készítő nem csak a Budapest Bábszínházból lehet ismerős az olvasóknak, hanem az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tartott képzéseiről, valamint az Országos Evangélikus Bábfesztivál zsűrijéből is.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 2 csatornájára