1

 • Ajtók nyílnak – Rajzkiállítás Rákoskeresztúron

  Budapest – Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájának igazgatója nyitotta meg a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola kiállítását 2018. április 25-én délután a rákoskeresztúri Vigyázó Sándor Művelődési Házban.

  Bővebben

 • Nem kell hozzá vízen járnod! – 4. Keresztény Sziget

  Budapest – Május utolsó szombatján rendezik meg a budapesti Margit-szigeten a 4. Keresztény Sziget napot. A fiatalokat és idősebbeket egyaránt megszólító alkalom fókuszában idén az információs társadalom keresztény szemszögből feldolgozandó kérdései kerülnek. A díjtalanul látogatható rendezvény sajtóbeszélgetésén jártunk.

  Bővebben

 • Határon átívelő törődés és szeretet

  Békéscsaba – Határon átívelő törődés és szeretet – ezt tapasztalhatják meg az evangélikus diákok és azok a gyerekek, akiket ők önkéntesen vállalt feladatként rendszeresen meglátogatnak Kárpátalján vagy Erdélyben. Legutóbbi, nagyszalontai útjukról vezetőjük, Bonnyai Sándor írt személyes hangvételű beszámolót. A képek a szerző felvételei.

  Bővebben

 • Gyülekezeti hétvégét tartottak a szekszárdiak Balatonszárszón

  Szekszárd – Balatonszárszó – 2018. április 20–22. között családos hétvégén vettek részt a szekszárdi gyülekezet tagjai. Másodfelügyelőjük beszámolóját olvashatják.

  Bővebben

 • Sztárok is összefogtak a jó ügy érdekében

  Budapest – Egyre több híresség csatlakozik az Adok-kapok napokhoz. A biatorbágyi Premier Outlet és az Ökumenikus Segélyszervezet jótékonysági akciójából hazánk közismert személyiségei is kiveszik a részüket, akárcsak a civilek.

  Bővebben

 • Pedagógustréninget tartottak Bobán

  Boba – Keresztyén házban dolgozom – ezt a címet viselte az a tréning, melyet a Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskola bobai tagintézményének pedagógusai számára tartottak 2018 áprilisában.

  Bővebben

 • Közösségi teret is kialakítanának a nyertes pályázatból Pápán

  Pápa – Megközelítőleg 50 millió forintos támogatásban részesülnek a pápai evangélikusok. Az összegből közösségeiket fejlesztik, változatos programokat szerveznek.

  Bővebben

 • Segédeszköz-kölcsönzési szolgáltatás indul a Fébé Segítő Szolgálatnál

  Piliscsaba – A Fébé Segítő Szolgálat megkezdi segédeszköz-kölcsönzési szolgáltatását. A rendelkezésre álló eszközök (pl. kerekesszék, szobavécé, rolátor, betegágy stb.) térítésmentesen állnak a rászorulók rendelkezésére.

  Bővebben

 • Simicskó: lelki együttműködésre is szükség van a V4 országok között

  Budapest – A visegrádi országok (V4) közötti együttműködés erősebb, mint valaha, de fontos, hogy a katonai, politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatokon túl lelki együttműködésüket is erősítsék – mondta a honvédelmi miniszter 2018. április 23-án, hétfőn Budapesten, a V4 országok tábori lelkészi szolgálatainak konferenciáján. Egyházunk részéről felszólalt Lackner Pál nyugalmazott protestáns tábori püspök.

  Bővebben

 • Fabiny Tamás vezette a tárlatot az evangélikus múzeumban

  Budapest – 2018. április 18-án Fabiny Tamás püspök tartott tárlatvezetést az Evangélikus Országos Múzeumban, a Deák téren.

  Bővebben

 • Evangélikus gyermek- és ifjúsági pályázat 2018.

  A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Ifjúsági és Gyermekbizottsága gyermek- és ifjúsági pályázatot írt ki.

  Bővebben

 • Megrendezték a 25. Az Úr érkezése szavalóversenyt

  Nyíregyháza – Idén több újdonságot is hozott a már negyedszázados Az Úr érkezése szavalóverseny. A formai keretek megtartásával, de új tematikával és magyartanári ankéttal kiegészülve várták a vendégeket a nyírségi homokon épült öreg alma materben. Az idei verseny szervezésének hátterét az Evangélikus Pedagógiai Intézet segítette.

  Bővebben

 • Rendhagyó szülői értekezletet tartottak a pápai evangélikus templomban

  Pápa – Rendhagyó szülői értekezletet szervezett a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola a helyi evangélikus templomban. Az esemény meghívott vendége volt Lénárd Sándor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense, aki Neveljünk együtt jól: család és iskola címmel tartott előadást.

  Bővebben

 • Tárd ki a szíved!

  Harka – A családok éve apropóján a Győr-Moson-Sopron megyei Harka karitászcsoportja immár második alkalommal rendezte meg mintegy nyolcszáz résztvevővel a „Tárd ki a szíved! – Tavaszváró délután” elnevezésű programot a harkai és környékbeli családoknak április 14-én.

  Bővebben

 • Gálaműsort tartottak a miskolci oktatási intézményben

  Miskolc – A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium 2018. április 13-án tartotta ünnepi gálaműsorát. A nagy napon egy olyan intézménynek a gálájára készültünk, mely már önmagában megkövetel valami nem szokványosat, melyben benne van a kezdet és a mai emelkedett pillanatok is, hiszen nem kisebb esemény felidézői, ünneplő részesei lehettünk személyesen is ebben a tanévben, mint a reformáció 500. évfordulója.

  Bővebben

 • Az imádság mint megújulás

  Vác – Idén harmadik alkalommal rendeztek az evangélikus kórházmisszió részéről Kalocsa Zsuzsanna és a Váci Katolikus Egyházmegye kórházlelkészi vezetője, dr. Faragó Artúr szervezésében ökumenikus konferenciát az imádság mint megújulás témájában. A program összeállításában nagy szerepe volt annak az elhatározásnak, hogy benne minden felekezet találjon magának olyan válaszokat, melyek a mindennapi munka során kinccsé válhatnak, illetve a betegek vagy nehéz életsorsok között mozgók is erőforrásra találjanak.

  Bővebben

 • Meghívó doktori védésre

  Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Doktori és Habilitációs Tanácsa tisztelettel meghív minden érdeklődőt dr. Mézes Zsolt Látni a láthatatlant. A láthatatlan színház elmélete és gyakorlata. A Látás Redukciójával történő Dramatizálás (LRD) módszere. A műfaj és a módszer teológiai párhuzamai című doktori értekezésének nyilvános megvitatására 2018. április 26-án, csütörtökön, 12.30 órakor az Evangélikus Hittudományi Egyetem (1141 Budapest, Rózsavölgyi köz 3.) 10-es számú tantermében.

  Bővebben

 • Elhunyt dr. Müller Miklós korábbi budahegyvidéki felügyelő

  Budapest – Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szerető férjem, édesapánk és nagypapánk dr. Müller Miklós mémök, a műszaki tudományok kandidátusa, a budahegyvidéki gyülekezet egykori felügyelője életének 86. évében, 2018. április 6-án elhunyt. Szerettünktől 2018. május 5-én 16 órakor gyászistentisztelet keretében veszünk búcsút Budapesten a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközség templomában (1123 Budapest Kékgolyó u. 17.).

  Bővebben

 • Énekkari találkozó volt Dabason

  Dabas – A Dél-Pest Megyei Egyházmegyében 2018. április 22-én, jubilate vasárnapján tartották az egyházmegye énekkarainak találkozóját. Ebben az esztendőben a dabasi templomban gyűltek össze a résztvevők és érdeklődők.

  Bővebben

 • A lelkészi életpályamodellről beszélgettek

  Budapest – A Luther Kiadó által szervezett Könyvesbolti esték 2018. április 18-án tartott alkalmán Fókuszban a lelkészek címmel a lelkészi életpályamodellről (LÉM) beszélgetett Boda Zsuzsa Kendeh K. Péter lelkésszel.

  Bővebben

 • Az 1% felajánlásának fontosságáról is beszéltek a Püspökkenyérben

  Budapest – A Duna Televízió Püspökkenyér című műsorában havonta egyszer Fabiny Tamás püspük vezetésével két egyházi vezető ül le egy asztalhoz és megvitatják az elmúlt időszak egkülönbözőbb közéleti, kulturális, vallási eseményeit. Ezúttal az 1% felajánlására is fókuszáltak.

  Bővebben

 • Újkígyósi arcok a múltból

  Békéscsaba – Újkígyós – A beol.hu múltidéző rovatában a Régi Képek Értéktára, Újkígyós csoport gyűjteményéből válogattak. Evangélikus vonatkozású kép is előkerült.

  Bővebben

 • Népdalokkal versenyeztek a Csabagyöngyében

  Békéscsaba – 2018. április 20-án délelőtt rendezték meg a városi népdaléneklési versenyt a Csabagyöngye Kulturális Központban. Az evangélikus iskola kórusai és diákjai is szerepeltek. Szép eredményeket értek el.

  Bővebben

 • Joaquin Phoenix Jézusa – A szabad akarat ára…

  Nagykanizsa – Noha a passiófilmek a mozival egyidősek – a legelsőt még 1897-ben készítették a Lumière testvérek –, vannak, akik a műfaj 120 éves múltja ellenére is azt mondják, egyszerűen nem lehet jó filmet készíteni Jézusról. Már önmagában a bibliai szövegek adaptálása is nagy kihívást jelent, de a feldolgozások sarokpontja szinte kivétel nélkül Isten fiának a megtestesítése.

  Bővebben

 • 23. alkalommal tartottak pedagóguskoncertet a dunaújvárosi evangélikus templomban

  Dunaújváros – A dunaújvárosi evangélikus templomban 2018. április 23-án huszonharmadik alkalommal tartottak pedagóguskoncertet. A műsoron felléptek: a Móricz Zsigmond Általános Iskola 3/a osztálya – Juhos Melinda, Pomposné Zelena Erzsébet és Rácz Rajmund – a dunaújvárosi óvodák kórusa – Sztipán Orsolya zongora – Kurina Laura cselló és Matolcsi Katalin zongora – Hantosi Férfi Dalárda – Balogh Zoltán kürt és Konkoly Krisztina zongora – a dunaújvárosi vegyeskar. A bevételt a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya számára ajánlották fel.

  Bővebben

 • Örök érvényű felajánlást tehetnek az egyházaknak az adózók

  Budapest – Egy rövid számsor egyszeri megadásával akár nyugdíjaskorukig minden évben pénzhez juttathatják valamelyik egyházat a magyar adófizetők. Erre a személyi jövedelemadó új szabálya ad módot: eszerint az adóhivatal addig folyósítja az érintett adójának egy százalékát a kiválasztott egyháznak, amíg az állampolgár meg nem változtatja a címzettet. Tavaly egyébként egymillió adófizető 4,4 mil­liárd forintot ajánlott fel a vallási szereplőknek, a legnagyobb összeget – sorrendben – a katolikus, a református és az evangélikus egyház kapta.

  Bővebben

 • Valláskárosultak evangéliuma

  Budapest – Bolyki László Pedig mi azt hittük – Valláskárosultak evangéliuma című kötetének zenés-beszélgetős bemutatójára került sor 2018. április 17-én a Huszár Gál könyvesbolt szervezésében az Evangélikus Országos Múzeumban. A szerzővel Smidéliusz Gábor evangélikus lelkész beszélgetett.

  Bővebben

 • Feszty-kórkép – Szexy-körkép

  Budapest – Hatodszorra kiemelt érdeklődést kiváltó témára invitáltak Budapesten a Szólj be a papnak beszélgetéssorozat szervezői. Az egyház és a szex kérdésköréről telt ház előtt vallott két katolikus, egy evangélikus és egy baptista lelkipásztor április 16-án a Zappa Caféban. Gombkötő Beáta, a budapesti Evangélikus Egyetemi Gyülekezet lelkésze egyedüli nőként ült a két katolikus pap, Fábry Kornél és Michels Antal, valamint az előző alkalmakról már ismert Boros Dávid baptista lelkész mellett. A beszélgetést Martí Zoltán, a 777 blog főszerkesztője moderálta.

  Bővebben

 • „Ti vagytok erre a tanúk” – Passiójáték Pilisen

  Pilis – 2018. március 30-án egy hosszabb időszak zárult le a pilisi evangélikus gyülekezet életében a nagypénteki passiójáték előadásával. Egy olyan folyamat részesei lehettünk a tanúságtételben való részvétellel vagy annak megtekintésével, amelyre bárki őszintén mondhatja, hogy áldott volt, még ha ezt nem is minden pillanatban vehettük észre.

  Bővebben

 • Végignevetni a 20. századot

  Balassagyarmat – Ha ezt Moldova György egyik kisregényében olvasom, azt mondanám, hogy a szerző elvetette a sulykot, és túllendült a fantáziája. Mégis megérte, mert sírva röhögök rajta. Csakhogy itt nem kitalált történeteket hallgattunk, és nem is Hofi Géza támadt fel, hogy veretes orosz akcentussal hideg- és melegháborús sztorikkal szórakoztassa a nagyérdeműt.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára